Przepis na Tiramisu

Przepis na Tiramisu

Składniki

  • 250g podłużnych biszkoptów Andante
  • 500g serka mascarpone
  • 4 świeżych jaj (rozmiar L)
  • 50g cukru lub cukru pudru
  • 7 łyżek likieru Amaretto (105ml)
  • 250ml kawy espresso
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania

  1. Zaparz kawę espresso. Przelaj ją do takiego naczynia, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty. Espresso pozostaw do ostygnięcia, a następnie dodaj do niego likier Amaretto.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj serek mascarpone powoli mieszając łyżką.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
  5. Biszkopty na krótko zanurz pojedynczo w kawie i układaj jeden obok drugiego na blaszce do ciasta. (Blaszka powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. Np. 20x 22cm).
  6. Na biszkopty wyłóż połowę masy i wyrównaj ją. Na masie ułoży kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie i wyłóż resztą masy. Ciasto wstaw na co najmniej 5 godz. do lodówki.
  7. Przed podaniem oprósz ciasto kakao.

Biszkopty Andante – zabierz je ze sobą!

Na rower

Na spacer

Na piknik