Torcik z truskawkami na biszkoptach

Torcik z truskawkami na biszkoptach

Składniki

  • 250g długich biszkoptów Andante
  • 75ml zimnej wody
  • 250ml śmietanki kremówki 36%
  • 700g serka homogenizowanego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 16g cukru waniliowego
  • 400g truskawek + truskawki do dekoracji (jarzyny )

Sposób przygotowania

  1. Foremkę o średnicy ok. 20cm wyłóż papierem.
  2. Spód i boki foremki wyłóż biszkoptami. Jeden koło drugiego.
  3. Truskawki wymyj i pokrój na małe kawałki.
  4. Żelatynę przesyp do rondelka i zalej zimną wodą. Odstaw na ok. 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzej ją, ciągle mieszając do momentu jak się rozpuści.
  5. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Dodaj do niej serek waniliowy. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  6. 1/3 kremu wyłóż do foremki na biszkopty. Następnie poukładaj połowę truskawek, delikatnie wciskając je w krem. Wyłóż pozostały krem na którym poukładaj resztę truskawek.
  7. Tort wstaw na parę godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.
  8. Wierzch tortu można ozdobić dodatkowymi truskawkami, jerzynami i oprószyć wiórkami czekolady.

Biszkopty Andante – zabierz je ze sobą!

Na rower

Na spacer

Na piknik